майстор

Полезни съвети за успешен ремонт на кухнята

Есента традиционно е времето, в което се заемаме с ремонт. След края на летния сезон и след пътуванията, вече се установяваме все по–трайно у дома и се замисляме за обновление. Една от стаите, които изискват повече време и усилия, не само като дейности по ремонта, но и като планиране и покупка на необходимите аксесоари е кухнята.

И когато мислим за ремонт на кухня, първата ни мисъл е: „Добре, аз ще я поръчам, но какво да правя със старата?“. Спокойно! Има решение за всичко. Това, което трябва да направите на първо място е да се обадите на Супер Къртачи, които са насреща, за да свършат тази така мръсна и неприятна работа. Освен това може да разчитате на най-ниски цени благодарение на повече от 18 години опит в бранша. Те ще изкъртят цялото ненужно и похабено кухненско оборудване, остарели вградени електроуреди, захабени и замърсени във времето плочки и настилки. При ваше желание ще разширят стаята като изкъртят подпрозоречно пространство или отворят арка към балкона.

Сега, след като имате доверен партньор в освобождаването на стаята, идва време за планиране.

 

Ето на какво да обърнете внимание:

Оформление

Дали ще местите тръбите и ВиК източниците или ще ги запазите? От това зависи оформлението на вашата кухня, защото така ще трябва да съобразите изходите за вода на чешмата и на миялната машина.

Какво ще бъде оформлението – Г или П – образно? Или предпочитате тип галерия по стената? Последното е подходящо за по – малки помещения или за по – тесни стаи.

Когато планирате оформлението премерете внимателно разстоянието между стените и предвидете място за отваряне на шкафовете и чекмеджетата. Трябва да има достатъчно площ, за да не се налага да се свивате или да пречат на съседните мебели.

Важно е също така да съобразите уредите. Ако сте активно ползващи кухнята е много съществен момент  зоната хладилник – печка – мивка да бъде удобна и достатъчно комфортна за ползване. Освен това внимавайте печката да не бъде до хладилника, защото топлината може да увреди уреда. Котлоните от своя страна не трябва да са близо до мивката, защото пръските ще причинят евентуална повреда.

Ще имате ли  миялна машина? Ако планирате такава, то тя е хубаво да бъде близо до мивката, за да е максимално удобна за поставяне и вадене на съдовете. Колко е голямо мястото за нея? Ако разполагате с малко площ, купете модел, който да съвпада.

Планирайки кухнята съобразете височината на мебелите да съвпада с тази на уредите. Т.е да не се окаже, че имате висок хладилник, който трябва да бъде сложен под нисък шкаф. Или мястото за фурната да не стига и да се  налага да мислите тепърва трансформации. Това може да ви коства не само време и нерви, но и пари.

Мебелите

Мебелите са съществена част при планиране на кухнята. На първо място преценете какъв цвят ще бъдат, дали ще са мат или гланц. Имайте предвид, че вторите са красиви, но по – трудни за поддръжка, защото се цапат лесно и по тях личат всички следи и изпарения.

Помислете какво имате като налични уреди, съдове и прибори, кое, къде ще бъде прибрано. Това означава да планирате чекмеджетата и шкафовете. Колко от тях ще са дълбоки и кои по – тесни?

Сега е много модерно да имате отворени рафтове на горния ред. те създават усещане за повече пространство и са изключително подходящ избор за малката стая. Но си имат и своите недостатъци. По тях всичко трябва да е винаги безупречно подредено, а освен това лесно се прашат, затова се въоръжете  търпение и бъдете готови на ежеседмични почиствания.

От друга страна затворените рафтове ви осигуряват повече свобода, защото колкото и да са разхвърляни, никой няма да забележи. Единственото, което трябва да правите е да се забърсвате вратичките.

Трети вариант е да комбинирате със стъклени вратички. Така хем ще имате отново открита зона, но тя няма да се цапа, хем ще може да си осигурите комфорта да не подреждате безупречно!

Не забравяйте да подсигурите удобна зона за готвене, както и подходящо осветление!

И за да се справите с цялата бъркотия по изхвърляне на боклука, знаете към кого да се обърнете – Супер Къртачи са насреща.