преустройство на дома

Полезни съвети при преустройство на дома

Преобразуването и обединяването на стаи е често срещан процес. Няма жилищен блок, в който поне едно семейство да не е преминало през подобен етап. Последствията понякога могат да са много сериозни. Не е изключено на съседите да се появат напуквания на стените, поява на мухъл, както и други неприятни моменти, затова Ви съветваме да действате, наемайки професионалисти – хора които знаят как се прави, а не майстори без опит. Най-често правените преустройства са на кухнята и хола, както и обособяване на място от терасата като кухня са често срещани решения, особено при панелните жилища. Повечето семейства прибягват към подобни подходи, когато желаят да освободят повече пространство в жилището си. Естествено, подобни строително-ремонтни дейности не са никак лесни.
Етапите , през които трябва да преминете, за да изградите успешна трансформация в дома включват:
– Разрешение от домоуправителя и съседите в сградата. В този случай е важно да се посочи, че няма да се къртят носещи стени, тъй като това може да доведе до напукване и нарушаване на цялата конструкция.
– План за действие, одобрен от конструктор. Също важна част, тъй като без план е много вероятно отново да се предизвика проблем, било то в общата ВиК част, било то в носещите стени.
– Къртене. Един от първите етапи, касаещи самата трансформация на жилището е къртенето на стените, преградите, както и освобождаване на терасата, подготовка за обединение на кухня с хол.
– След къртенето, ако приемем, че всичко с жилището е готово, е време да преминем към монтаж на дограма. Във втората точка трябва добре да е планувано и бъдещото обзавеждане, както и аспирацията, тъй като именно след къртенето е време да се помисли за аспирация, да се обособи място за бялата техника, както и да се предвидят всички мебели, които предстои да се разположат във вече новоизглеждащия хол.
– След като дограмата е факт е време и за пода. Той трябва да бъде качествен, лесно да се почиства и да не се наранява при местенето на техника. Това е особено важно за помещения като кухнята, в която пералня, печка и други домакински уреди се местят и могат да наранят ламинирания паркет, например. Именно с това трябва да се съобразите, за да може по-трайно да ползвате пода в помещенията.
– След пода е време за мебелите и самото преобзавеждане. Въможно е да използвате и настоящите мебели, но при мащабен ремонт е възможно някои мебели да не паснат и да се премине към замяната им с нов.
– Финален етап е крайно почистване от монтажът на мебелите и дограмата.
Е, съществуват и други моменти, които са важни при подобна трансформация, но най-важното е да бъдете документално изрядни. Да действате разумно с план, а не „на сляпо“, тъй като това може да доведе до усложнения. Също така е важно да се спазват нормативните уредби, особено когато се касае за къртенето на стени, да се съобразявате с времето за почивка, което е между 14 и 16 часа, както и да не къртите през късните вечери. Добър съвет е да предупредите писмено, с уведомително писмо съседите, че планирате през дадените дни и часове ремонтни дейности, като се извините, че ще създадете временно неудобство с шум.
В обобщение на написаното можем да кажем, че подобни действия биха облекчили живота на семейството, особено ако има член от него, който е възрастен, както и дете, желаещо собствена стая, но освен, че тези действия крият много специфики, излизат и доста скъпо.
Планирайте и планувайте сериозен бюджет, тъй като средствата могат и да не Ви достигнат за завършване на цялостния ремонт.
Ако се касае за твърде малко жиище, а членовете чувстват притеснение и нямат пространство, то сериозно помислете за сделка по продажба и закупуване на по-голямо жилище. Много често клиенти предприемат подобни действия. Но за тях отново ще трябват допълнително заделени средства.