преустройство на дома

Полезни съвети при преустройство на дома

Преустройството на дома и обединяването на стаи е често срещан процес. Няма жилищен блок, в който поне едно семейство да не е преминало през подобен етап. Последствията понякога могат да са много сериозни. Не е изключено по стените на  съседите да се появат пукнатини, поява на мухъл, както и други неприятни моменти, затова Ви съветваме да действате, наемайки професионалисти – хора които знаят как се прави, а не майстори без опит.

Преустройство на хол в кухня

Най-често правеното преустройство е хол в кухня, както и обособяване на място от терасата като кухня са често срещани решения, особено при панелните жилища. Повечето семейства прибягват към преустройство на хол в кухня, когато желаят да освободят повече пространство в жилището си. Естествено, подобни строително-ремонтни дейности не са никак лесни.

Етапи при преустройство на апартамент

Етапите , през които трябва да преминете, за да изградите успешно преустройство на апартамент включват:

Разрешение от домоуправител при преустройство на апартамент

Разрешение от домоуправителя и съседите в сградата. В този случай е важно да се посочи, че няма да се къртят носещи стени, тъй като това може да доведе до напукване и нарушаване на цялата конструкция.

План за действие, одобрен от конструктор. Също важна част, тъй като без план е много вероятно отново да се предизвика проблем, било то в общата ВиК част, било то в носещите стени.

Къртене при преустройство на хол в кухня

Един от първите етапи, касаещи самата трансформация на жилището е къртенето на стените, преградите, както и освобождаване на терасата, подготовка за обединение на кухня с хол.

След къртенето, ако приемем, че всичко с жилището е готово, е време да преминем към монтаж на дограма. Във втората точка трябва добре да е планирано и бъдещото обзавеждане, както и аспирацията, тъй като именно след къртенето е време да се помисли за аспирация, да се обособи място за бялата техника, както и да се предвидят всички мебели, които предстои да се разположат във вече преустроения хол в кухня.

След като дограмата е факт е време и за пода. Той трябва да бъде качествен, лесно да се почиства и да не се наранява при местенето на техника. Това е особено важно за помещения като кухнята, в която пералня, печка и други домакински уреди се местят и могат да наранят ламинирания паркет, например. Именно с това трябва да се съобразите, за да може по-трайно да ползвате пода в помещенията.

Съвети за обзавеждане на апартамент

След пода е време за мебелите и самото обзавеждане на апартамента. Възможно е да използвате и настоящите мебели, но при мащабен ремонт е възможно някои мебели да не паснат и да се премине към замяната им с нов.

Финален етап е крайно почистване от монтажът на мебелите и дограмата.

Е, съществуват и други моменти, които са важни при подобна трансформация, но най-важното е да бъдете документално изрядни. Да действате разумно с план, а не „на сляпо“, тъй като това може да доведе до усложнения.

къртене на кухня
къртене на кухня

Преустройство на мазе в стая

Да се преустрои мазе в стая е вариант, който вълнува предимно по-младата част от населението. За всички младежи, които имат нужда от стая, която да е далеч от родителите, е добре да прочетат следващите няколко реда. Първото, което трябва да се направи е да се провери дали мазето е подходящо за подобно преустройство. Обърнете внимание дали Вашето мазе има необходимото пространство, вентилация и светлина. Ако разполагате с наличното, на второ място може да се обърне внимание дали разполагате с възможност за поставяне на тоалетна, но дори и да нямате тази възможност, пак може да помислите за преустройство на мазе в стая. Най-добре е да започнете преустройството от вратата и дограмата. В случай, че Вашето мазе не разполага с качествена врата, то Ви съветваме първо да започнете от там. Смяната на дограмата освен, че ще подобри дизайна на и ще подобри вентилацията, може да Ви даде също и възможност да увеличите малко, количеството на естествена светлина в стаята. В случай, че имате достатъчно пространство, за стените препоръчваме поставяне на гипсокартон, който позволява директно да бъде боядисан. В случай, че нямате пространство ще се наложи да направите шпакловате стените, преди да боядисате същите. За подова настилка, Ви препоръчваме ламиниран паркет. поставя се изключително бързо и е най-евтиния вариант, който въпреки ниската цена ще придаде една завършеност на стаята. За тавана, в случай че е нисък препоръчваме да изберете нисък абажур, който ще придаде височина. за избора на моя на стените препоръчваме светли цветове, които да пресъздадат увеличаване обема на стаята. За избор на мебели, освен наличните с които разполагате, можем да Ви препоръчваме да избирате такива които да са по-прибрани и функционални, когато имате малко пространство е много важно да изберете точните мебели. 

Нормативни уредби за преустройство на апартамент

Също така е важно да се спазват нормативните уредби за пресутройство на апартамент, особено когато се касае за къртенето на стени, да се съобразявате с времето за почивка, което е между 14 и 16 часа, както и да не къртите през късните вечери. Добър съвет е да предупредите писмено, с уведомително писмо съседите, че планирате през дадените дни и часове ремонтни дейности, като се извините, че ще създадете временно неудобство с шум.

 

В обобщение на написаното можем да кажем, че подобни действия биха облекчили живота на семейството, особено ако има член от него, който е възрастен, както и дете, желаещо собствена стая, но освен, че тези действия крият много специфики, излизат и доста скъпо.

 

Планирайте и планирайте сериозен бюджет, тъй като средствата могат и да не Ви достигнат за завършване на цялостния ремонт.

Ако се касае за твърде малко жилище, а членовете чувстват притеснение и нямат пространство, то сериозно помислете за сделка по продажба и закупуване на по-голямо жилище. Много често клиенти предприемат подобни действия. Но за тях отново ще трябват допълнително заделени средства.