напукана стена

Полезни съвети при пукнатини в стените

В България през последните години бяхме свидетели на редица земетресения, някои от които по-силни, други – по-слаби.

Доста райони в България още таят следи от тези земетресения. Най-вече те се изразяват в появата на пукнатини на къщите.

Какво да правим, в случай, че се е появила цепнатина в къщата ни, как да реагираме? Именно на тези въпроси ще отговорим в настоящата статия.

Често, причина за появата на пукнатини е липсата на водоотвеждане на покривната вода или в следствие на земетресение, както по-горе споменахме.

Как да се процедира в случай на цепнатина в стените? Незабавно трябва да се помисли за водоотвеждане, чрез улуци. Основите също трябва да се усилят с бетон и арматура, в случай че специалист констатира, че те не са добре усилени.

В този случай се прави конструктивен проект за усилване.  На пазара се предлагат специални видове цимент, които имат свойството да запълнят цепнатина и да предотвратят разширението й, но ние смятаме, че те са повече търговски решения, отколкото дълготрайни конструктивни такива. Т.е. трябва си сериозен ремонт.

Цепнатините след процедури по укрепване на постройката могат да се премахнат по няколко начина. Първият е, като се измажат повторно. Вторият е чрез хидроизолация, ако все още нямате такава, това е идеалният момент да преминете към изолация. По този начин, освен, че ще подобрите външния вид, ще получите и по-ефективен дом.

Каквото и да пишем от superkartachi.com, като съвети за пукнатини, много е важно да определите размерът на тях, как се увеличават във времето и да се премине към адекватни действия. Възможно е в дадени имоти подпочвени води да водят до слягане на почвата, което от своя страна да предизвиква нацепване на плочи и стени.

В София, както и в останалите населени места има конструктори, които след детайлен анализ ще анализират и ще ви кажат какво е направило цепнатините. Когато знаете причинителят им, то можете да намерите адекватно решение, но ако не знаете от какво се получават, то трудно ще можете да реагирате адекватно.