Предимства и недостатъци на зиданата конструкция

Зиданата конструкция се състои от комбинацията между елементи, като тухла, камък, бетонни блокове и други, които се полагат и прикрепят един за друг чрез хоросан. Тъй като до ден днешен зидарията е сред една от най-популярните строителни техники по целия свят, ние от Супер Къртачи решихме да споделим с Вас предимства и недостатъци на зиданата конструкция. Тази статия обобщава плюсовете и минусите на зидарното строителство.

Предимства на зиданата конструкция

Зиданите сгради имат по-дълъг експлоатационен живот от всеки друг тип сгради. Зидарията предлага висока устойчивост срещу гниене, домашни вредители, атмосферни влияния и природни бедствия, може да издържи големи количества натоварващи теглото му. Тя е незапалима, чиято функция подобрява противопожарната защина на сградата, поради тази причина камините обикновено са направени от зидария, а благодарение, на което се увеличава и топлината на сградата. Относно изгледа в допълнение, ще кажем, че зиданите конструкции биха осигурили автентичен селски или елегантен вид на дома или сградата, в зависимост от професионалните умения на работниците.

Недостатъци на зиданата конструкция

Изграждането на зидарията изисква достатъчно време и адекватно планиране на проекта. Тук може да имате нужда от специализирана работна ръка. Метеорологичните условия са от ключово значение за полагането на подобен тип конструкция, тъй като по време на студ или дъжд хоросанът ще бъде силно засегнат. Материалите са изключително тежки, което от своя страна би довело до проблем с транспортирането, тъй като не могат да бъдат натоварени в обикновени превозни средства. Стабилността на зиданите конструкции зависи изцяло от основата им. Ако има някакво утаяване в основата, има и опасност от пукнатини, които се нуждаят от експресно поправяне, за да се предотврати проникването на влага и повреди.

За да сме Ви още по-полезни с настоящата статия, в няколко изречения ще Ви опишем и какви са предимствата и недостатъците на най-употребяваните материали използвани в зидарията.

Тухлена зидария

Основните предимства са в това, че не се изисква висококвалифицирана работна ръка, тъй като формата и размерите на тухлитте са еднакви по размер. Те са по-леки, лесни за обработка и за транспортиране и по-евтини от каменните и бетонни блокове. Докато основният недостатък е в това, че са с ниска устойчивост срещу напрежение, което ги прави по податливи на сеизмични повреди.

Каменна зидария

Основния голям плюс на каменната зидария е в това, че е най-издръжливата, силна и устойчива на атмосферни влияния материал. Друго много голямо предимство е неговия естетически вид, с разнообразните си цветове, размери и текстури – възможностите за дизайн са безкрайни. Най-големият недостатък обаче на каменната зидария е в това, че каменните стени са изключително тежки и дебели, което би забавило процеса по изпълнение на проекта и необходимостта от квалифицирана работна ръка е задължителна

Бетонен блок

Бетонените блокове са изключително устойчиви на атмосферни влияния, пожар, мухъл и вредители. Те се предлагат в различни размери и цветове. Най-големият минус на бетонните блокове е това, че е изключително тежък и с много големи размери, което прави транспортирането и монтажа му изключително трудно.