ръждиви инструменти

Премахване на ръжда в домашни условия

Вярваме, че на всеки един от нас ни се е случвало да вземем някой метален инструмент, от който се нуждаем и той да е потънал в ръжда. Не бързайте да го изхрърляте и да го замените с други. Съществуват няколко начина, благодарение, на които можете да им вдъхнете отново живот. Ето защо ние от Супер Къртачи решихме да Ви представим съвети за премахване на ръжда в домашни условия. Ето ги и тях:

Домашни методи за премахване на ръжда

Има редица варианти от домашния бит, които можете да използвате, всяка леко кисела течност, като бял оцет или алуминиево фолио. Всеки метод, който ще използвате за премахване на ръжда, ще включва време и търпение, тъй като е досадна задача. Но като отделите необходимото време и усилия, можете лесно да премахнете ръждата от редица метални повърхности.

Премахване на ръжда с оцет

Премахване на ръжда с оцет е може сред най-ефективните методи. Можете просто да потопите металния предмет в оцет за няколко часа и след това просто да избършите пастата от ръжда. Ако предмета, който ще чистите от ръжда е прекалено голям, просто изсипете оцета равномерно върху повърхността на обекта и му дайте известно време да се утаи.

Премахване на ръжда със сода за хляб

За да премахнете ръжда със сода за хляб, е необходимо да направите паста от нея. Сместа обаче, трябва да е достатъчно гъста, така че успее да се размаже равномерно върху ръждивия метал. Оставете го за няколко часа и след това почистете. Препоръчваме Ви да изпозлвате четка за зъби и с леки натиски да премахнете размекналата се ръжда.

Премахване на ръжда със сапун и картоф

Колкото и странно да Ви звучи, сапуна и картофа също доста успешно могат да премахнат ръжда. Започнете с разрязване на картофа наполовина, след което поставете отрязания край в чиния със сапун. Оствете го да се накисне за няколко минути. След това използвайте сапунения картоф, за да намажете разждясалата област. Сапунът премахва като цяло мръстотията, а картофа помага за разграждане на ръждата.

Предпазване инструментите от ръжда

Най-добрата защита е да предпазвате инструментите си и всички метални предмети далеч от вода. Влагата е почти винаги основният причинител на ръждата. Всеки път, когато намокрите даден инструмент или друг предмет задължително го подсушете. И не забравяйте да преместите инструментите си някъде, където сте сигурни, че ще останат сухи.