външна и вътрешна изолация

Разлика между вътрешна и външна изолация

В настоящата статия екипът на Superkartachi ще се опита да Ви помогне в избора на по-доброто решение за дома Ви, като Ви покажем разликата между вътрешна и външна изолация. Споровете по тази тема не стихват и доста често ставаме свидетели на неправилни твърдения или разпространение на популярни митове относно предимствата на външната и вътрешната изолация. В подобни ситуации, мнозина търсят съвет от близки и познати, но истината е, че всеки един проект е строго специфичен и универсалните съвети често се оказват нерелевантни.

Вътрешна или външна изолация на къща - коя да изберем

Изборът между вътрешна или външна изолация, или комбинация от двата варианта, може да се окаже определящо за експлоатационното качество на сградата впоследствие, както и за цялостния енергоспестяващ ефект от топлоизолирането. За да се направи правилен избор, от първостепенна важност е да се вземат под внимание видът на помещението/сградата, както и тяхната обитаемост. Именно това са факторите, които трябва да бъдат водещи при избора на външна и вътрешна изолация.

Външна изолация - предимства

Предимствата на външната изолация е, че има свойството да прекъсва топлообмена между стената и външната среда. Наред с всичко останало, добре проектираната топлоизолационна система гарантира и пренасянето на всички критични точки (на замръзване и кондензация) извън помещението – между стената и топлоизолационния слой. По този начин стената се запазва суха и надеждна за дълъг период от време.

Вътрешна изолация

Вътрешната изолация от своя страна не може да гарантира бързото затопляне и охлаждане на помещенията. За разлика от помещенията с вътрешна изолация, където постигането и поддържането на желаната температура става в рамките на няколко часа, при стените с външна изолация, пълното затопляне и изстиване на стените отнема от 2 до 3 дни.

 

Изборът между външна или вътрешна изолация е съобразен изцяло със законите на строителната физика, а невземането им под внимание често води до неприятни последици, недобри резултати от гледна точка на постигнатия топлоизолационен ефект и скъпоструваща инвестиция в системи и материали.

промоция за кърти чисти извозва
промоция за кърти чисти извозва

Вътрешна или външна изолация - според помещението

Според спецификата на помещението и експлоатацията му се препоръчва изборът на вътрешна или външна изолация трябва да бъде съобразен със следните принципи:

Помещенията, в които прекарваме по-сериозна част от времето, изискват постоянно климатизиране. Поради тази причина, за тях се препоръчва полагане на външна изолация. Сравнително постоянното генериране на енергия спомага за равномерното затопляне/охлаждане на топлоизолирани стени, а наличието на външна изолация подсигурява поддържането на желаната температура и комфортния климат в помещението.

Избор на външна или вътрешна топлоизолация за временно или рядко обитаеми помещения

Сградите, предназначени за временно ползване като вилата на село или къщата за отдих, в която обичаме да прекарваме свободните уикенди, изискват постигане на по-бърз топлинен ефект. Именно поради тази причина, вътрешната топлоизолация се явява по-добрия избор, тъй като гарантира достигането на желаната температура в помещенията за максимално кратък срок. Задържането на генерираната енергия вътре в сградата става възможно благодарение на факта, че вътрешната топлоизолация играе ролята на активна преграда със студените/горещите стени.

Комбинация от вътрешна и външна топлоизолация

В редица случаи, за максимален топлоизолационен ефект, а и разбира се когато разполагаме с по-сериозен бюджет, може едновременно да се приложи комбинация от външна и вътрешна топлоизолация, като естествено се съобразим с мнението на специалистите.

къртене на стени
къртене на стени

Шумоизолация на тераса

Ако сте решили да инвестирате повече средства в актуализирането и усъвършенстването на Вашата терасата, сега е момента да се замислите и за монтиране на шумоизолация. Ако живеете на много натоварена улица или булевард, най-вероятно страдате денем и нощем от прекалено много шум причинен от движението на автомобилите. Шумоизолацията на тераса е допълнителна екстра, която ще Ви спести много вреден шум, чиято липсва ще Ви накара да се почувствате удобно, приятно и комфортно най-накрая в собствения Ви дом.

 

Ако се питате какви са рисковете от неправилния избор външна и вътрешна термоизолация, то проблемите си проличават след време. Най-често неправилното планиране и съобразяване с конструктивните особености на сградата води до редица негативни последици като например образуване на конденз и мухъл.