тераса

Ремонт на терасата и полагане на хидроизолация

Когато правим основен ремонт на жилището си, съвсем нормално е да обърнем особено внимание и на прилежащата към него тераса или тераси, тъй като те също са важна част от дома ни. По стар български навик, терасата използваме за отглеждане на цветя, складиране на зимнина и стари мебели, отмора, простиране и прочие, а след като нашата тераса е толкова многофункционална, заслужава наистина да бъде ремонтирана качествено.
Всъщност, терасите и балконите, особено когато не са обособени като жилищни помещения, са съоръжения, подобни на покривните конструкции. Именно заради това те са изложени на постоянното въздействие на дъжд, сняг, високи и ниски температури, вятър, градушки, индустриално замърсяване и пряка слънчева светлина, а всички тези атмосферни влияния водят до деформиране и разрушаване на бетонната основа на терасата. Особено при големи температурни амплитуди с образуване на заледяване и последващото му разтопяване се образуват пукнатини в бетонната плоча, които могат да доведат до нейното разрушаване, както и да допуснат проникването на влага във вътрешните помещения.
Това означава, че непременно имаме нужда от хидроизолация.
Нашата любима тераса, като открито съоръжение, се нуждае изключително много от качествена и надеждна хидроизолация, която да предпази не само откритите части, но и вътрешните помещения от проникването на вода и образуването в следствие на това на плесен и мухъл.
Хидроизолацията трябва да се положи преди изграждането на окончателна настилка, била тя керамични плочи или друг декоративен материал и това е особено важно в случаите, когато терасата е облицована с керамични материали и същевременно се намира над отопляеми вътрешни помещения, тъй като голямата температурна разлика през зимния сезон води до разширения, вследствие на които се образуват пукнатини в бетонната конструкция.
На пазара има много специализирани в ремонт на покриви и изграждане на различни видове хидроизолации фирми, които ще ви гарантират, че заемайки се с хидроизолация на терасата във вашия дом или офис ще й осигурят най-надеждната и дълготрайна защита от влага. Повечето от тези фирми работят с най-иновативните материали и използват техники на полагане, които са доказали своята ефективност през годините във вече ремонтираните обекти. В избора на фирма ние от superkartachi.com Ви съветваме да потърсите професионалисти, за да сте сигурни, че ще се спазват стриктно всички етапи и механизми на действие при полагането на хидроизолация на тераси и балкони. Това ще ви гарантира, че няма да се наложи да правите нов ремонт в продължение на дълги години.
При хидроизолация на тераси, важни са всички етапи, сред които подготовката, полагането и довършителните дейности, както също и полагането на изравнителни замазки, запълването на фуги, цепнатини и отвори за кабели. Специалистите препоръчват полагане на двойна хидроизолация при изолиране на открити тераси, за да се повиши нейната ефективност и експлоатационен период. Разбира се преди да започнете ремонт и хидроизолация на вашата тераса, трябва да се консултирате със специалист, който ще ви насочи към правилната и доказана фирма, за да й възложите дейността. Въпреки че българинът обича сам да прави всичко в дома си, в случая това далеч не е целесъобразно, защото освен труда, който трябва да положите, имате нужда още от много знания и опит в областта, а надали повечето от вас са правили подобен ремонт през живота си.