Решения за запазване мазето сухо

Освен, че мокрото мазе мирише лошо, то представлява и голям риск за стойността на Вашия дом. Оставен без контрол, влагата в мазето може да съсипе подове и стени и да доведе до образуването на мухъл, та дори може да стигне до покрива и да го повреди. Затова ние от Супер къртачи решихме да Ви дадем решения за запазване мазето сухо.

Преди да стартирате с каквито и да било процедури, Ви съветваме да започнете с основно почистване на мазето. Ако сте претърпели вече наводнение е необходимо да извадите всички вещи от него и да ги подсушите, тъй като задържането им ще доведе до образуване на мухъл и неговото разрастване.

Някои мокри мазета се оправят лесно, като се изчистят улуците и се отклони водосточната вода от фундамента. Ако почистването на улуците не се отрази по никакъв начин Ви съветваме да добавете разширения за улуци. Ако водата от Вашия улук се изтича на по-малко от метър и половина от къщата, можете да насочите водата по-далеч, като добавите пластмасови или метални раширения за улуци.

Ако забележите вода да преминава през пукнатини около водопроводни тръби, Ви съветваме сами да запушите отворите с хидравличен цимент. След, като свършите тази задача е ред да се отървете от излишната влажност. Отстраняването на източниците на влажен възждух, ще спомогне за по-бързото изсъхване на мазето Ви. Дръжте прозорците в мазето затворени по време на влажно време и следователно, когато навън е топло и сухо ги отваряйте широко за проветрение.

Кондензът от студени тръби може да допринесе за проблеми с водата в мазето. Покрийте тръбите с изолираща пяна, за да спрете кондензацията. Плюсът тук е, че изолиращата пяна не е много скъпа, което няма да наруши особено много бюджета Ви.

Изолирайте външните стени, за да предотвратите появата на конденз. В случай, че водата изтича отвън не покривайте стените с изолация, това от своя страна ще създаде потенциален проблем с мухъла.

Използвайте хидроизолационни продукти. Хидроизолационните продукти, които са под формата на боя, запълват порите в бетонните и зидани стени и предотвратяват изтичането на вода. За да бъдат ефективни тези покрития е необходимо, те да бъдат приложени върху голи бетонни или зидани стени. Това може да се осъществи благодарение на телена четка, след което финиширате с препарат за почистване. Най-често допусканата грешка при използването на тези продукти е нанасянето им на прекалено тънък слой. Целта в крайна сметка е да се запълни всеки отвор за създаване на непрекъсната хидроизолационна мембрана. Съветваме Ви, след като изсъхне материала, да нанесете втори слой за по-голяма ефективност.

Мазетата са зони, които са по-трудни за изсушаване и представляват най-голям риск, ако наводнението причини структурни щети. Защитата на къщата ви от евентуално наводнение и е най-добрия начин за справяне с неприятни обстоятелства.