саниране на сграда

Саниране на сграда или къща – откъде да започнем

С постоянното увеличение на цените на тока и същевременно застаряването на жилищата ни, все по-често говорим за саниране сграда или къща. Какво точно имаме предвид и откъде да започнем, ако искаме да санираме апартамента или къщата си сега?

Какво трябва да знаем за процеса по саниране на сграда

Днес ние от Супер Къртачи решихме да съберем в настоящата статия всичко, което трябва да знаем за процеса по саниране на сграда. Най-общо казано под саниране на къща или сграда се има предвид монтирането на външна и / или вътрешна изолация на сградата или апартамента, с цел по-добра енергоефективност. Ако не отговаряте на законовите изисквания, за да се включите в някоя от програмите за финансиране по европроекти на санирането обаче, ще Ви се наложи сами да предприемете тази стъпка, за да намалите сметките си за отопление и да направите дома си по-уютен. В най-оптималния вариант санирането на сграда или къщи включва не само поставяне на вътрешна или външна изолация, а и ремонт на покрива, смяна на дограмата и дори поставянето на соларни панели, като алтернативен източник на енергия. Разбира се в зависимост от нуждите и възможностите си, можете да изберете да извършите всяка една част от изброеното или комбинация от няколко от тях.

Уточняване на етапи при саниране на сграда или къща

Първоначално трябва да съставите план, в който да посочите от какво има нужда вашият дом. Ще се прави ли ремонт на покрива, дали ще монтирате външна или вътрешна изолация, или и двете, има ли нужда от замяна на дограмата и ще търсите ли алтернативен източник на енергия, под формата на соларни панели. След като вече сте си изяснили кои етапи от санирането на сграда или къща Ви предстоят, идва ред на избора на материали и най-вероятно фирма-изпълнител, особено ако се касае за цялостно саниране, което включва работа с различни материали по цялата фасада и покрив.

Ако в списъка Ви фигурира покрива, то първоначално трябва да се започне от него, за да не пречат в последствие ремонтните действия на тези по фасадата. Ако сте на среден етаж или просто Вашият покрив няма нужда от саниране, спокойно можете да преминете към следващия етап – смяна на дограмите и поставяне на вътрешна изолация.

Финалния етап, който може да присъства или не във Вашите планове е монтирането на външна изолация. Както вече посочихме, в зависимост от конкретните нужди и финансови възможности, можете да изберете само смяна на дограмата и монтиране на външна или вътрешна изолация, но трябва да споменем, че цялостният ефект на енергоефективност е най-видим при извършване на цялостно саниране на сградата или къщата. Това е така, защото при преминаване през всички етапи, ще бъдат обхванати и всички аспекти на изолация, което от своя страна чувствително ще намали бъдещите Ви сметки за отопление. Разбира се санирането на сграда или къща не е малка цел и изисква сериозна финансова подготовка, но за сметка на това пък е дългосрочна инвестиция, която ще неминуемо ще се възвърне с времето.