листа по двора

Съвети при есенно почистване

Лятото вече си отива и все по–често се застояваме у дома. Вечерите са по–хладни, стъмва се рано, а уютът и топлината на дома стават все по–привлекателни. Но преди да настъпят студените и дъждовните дни и да започнем да се замисляме за подготовка на дома ни за зимата, се налага да се заемем с едно по–сериозно и мащабно почистване. Защото, кой казва, че подредбата и организацията на дома трябва да бъде само на пролет.

Дори напротив, сега, когато ще прекарваме повече часове на закрито, дали не е по–добре да подготвим дома си, да се отървем от всичко излишно и старо и да създадем настроение, да приведем къщата в по–комфортен и уютен вид.

Ако имаме и двор, тогава задачата става още по-сложна. Трябва да почистим поляната, да поокастрим храстите, да подрежем дърветата и да подготвим лехите за есенните слани. Да не забравяме и мебелите – те трябва да се измият старателно и да се приберат на сухо място.

Важно е да не забравим и покрива – има ли нужда от ремонт, ако се налага, сега е времето, преди да завали. А олуците – изчистихте ли ги от листата и клоните?

Ако сме посъбрали доста ненужни вещи или имаме стари неща, които трябва да изхвърлим, лесно ще решите проблема. Единственото, което трябва да направите е да намерите качествена фирма, която ще ви изпрати специалисти, за да почистят двора. Те се справят чудено дори с места и градини обрасли с много храсти и дървета, могат да предложат почистване на строителни и битови отпадъци, както и демонтаж на бараки, метални и дървени конструкции. Освен това услугата им по почистване на дворове включва и извозване на събраните отпадъци със собствен транспорт до лицензирано сметище.

Но да се върнем на подготовката на дома. Ето няколко съвета, благодарение, на които бързо и качествено ще се справите и с най–досадните задачи и няма да усетите как сте свършили работата.

На първо място направете си план за действие. Определете си време за всяка стая и го спазвайте. Така ще си гарантирате, че няма да се разсейвате със странични дейности.

Започнете чистенето по посока на часовниковата стрелка. Действайте, така както по отношение на стаите у дома, така и в самото помещение. Работете отвън навътре – започвате покрай стената и постепенно стигате до вътрешността.

Когато чистите, работете отгоре надолу. Почистете праха от високите шкафове и гардероби, а пода оставете за най – накрая.

Минете през стаите и съберете всички излишни вещи, които не принадлежат към стаята. За целта е най–добре да си подсигурите два–три коша или чанти, в които да слагате нещата. След това веднага ги занесете по съответните им места.

След като вече е подредено, може да започнете със същественото почистване. Разместете мебелите и минете с прахосмукачка. Не забравяйте меката мебел и под възглавниците. Забършете пода и след това върнете мебелите по местата. Сега може да измиете прозорците и да забършете первазите.

Ако имате време отворете шкафовете и махнете всичко излишно. Решете кое ще изхвърлите и кое ще подарите.

Действайте така, стая по стая, но внимавайте да спазвате времето, което сте си определили.

Като цяло само по себе си есенното почистване изисква доста време и енергия. Ако нямате възможност да се справите с всичко това, обърнете се към Супер Къртачи. Те ще си ви помогнат да сортират и изнесат станали неизползваеми вещи, части от покъщнина, обувки и дрехи, завивки и други.

И след като къщата вече блести от чистота, на вас ви остава само да запалите ароматна свещ и да се отпуснете в комфорта на вашия дом!