бойлер

Съвети при избора на бойлер

Как да си изберем бойлер е въпросът, който не трябва да пренебрегвате, защото в наши дни това устройство присъства почти във всяко домакинство. Предлаганите на пазара марки и модели бойлери обаче, са толкова много, че със сигурност могат да ви объркат, затова и ще се опитаме да Ви дадем някои основни насоки при избора на бойлера.

Какъв бойлер да си купя

Изборът на бойлер трябва да се определя от потребностите Ви, а не от формата, марката, цената и гаранцията на бойлера. Първото което трябва да отчетете като фактор е, че трябва да подберете бойлера си според начина на неговата употреба, или с други думи как затопляте водата – непрекъснато ли е включен бойлера, или го пускате непосредствено преди къпане. Колкото и странно да Ви звучи това на пръв поглед, отговорът на този въпрос ще определи мощността на нагревателя на бойлера, термоизолацията на водосъдържателя и неговият обем, както и това дали да е обемен или проточен.

Избор на бойлер – ниска цена

Ако бюджета Ви е ограничен изберете бойлер в ниският ценови диапазон от 200 – 300 лв, обмислете внимателно всички фактори влияещи на месечната ви сметка за ток, както и навиците си за подгряване на водата и да изберете безопасен бойлер на ниска цена с много добра термоизолация. Малък трик е изборът на бойлер с по-голям обем и настройването на терморегулатора на на 60 градуса. Изберете също така и режим на непрекъснато подгряване на водата при интензивно къпане. Това рязко ще намали вероятността от образуване на котлен камък и съответно риска от ранна повреда на самия бойлер. Такива бойлери имат типично време на живот от около 5 години, а оптималната консумация на ток допълнително намалява разходите при използването им. Всички тези параметри ги определят като добро решение в ниския ценови клас.

Бойлер висок клас

Ако имате възможност за по-скъпа инвестиция, Ви съветваме да изберете висок клас бойлер, обмислете внимателно фунционалността предлагана от електрониката на бойлера и планирайте внимателно месечната си икономия на ток. Тези устройства имат електронен терморегулатор и възможност за програмиране на различни функции с цел икономия на електроенергия. Намаляване на месечната сметка за ток с 30 – 40 лв е напълно възможно постижение, което при време на живот на такъв бойлер от порядъка на 10 години, прави инвестицията наистина ефективна.

„По-умните“ модели бойлери, както вече споменахме, имат типично време на живот от около 10 години и могат да спестят сумарно като разходи на ток и поддръжка почти двойно повече спрямо бойлерите без електроника.

Правилната употреба на бойлера, комбинирана с профилактика веднъж на 1 или 2 години – почистване на котлен камък, преглед на ел-инсталация, замяна на меки връзки, също удължава времето на живот на един бойлер значително.