тапицерия за диван

Съвети при избора на тапицерия за диван

Без значение дали търсите да закупите нов диван или да претапицирате стария такъв, най-вероятно първото нещо, което гледате е цветовата гама, а след това текстурата на материала, от който е изработен той. Изборът на висококачествена тапицерия за диван е от съществено значение за неговия дълъг експлоатационен живот.

Видове тапицерии за диван

Преди да направите избора, трябва внимателно да се запознаете с видовете тапицерии за диван и да направите най-правилния избор. Тя трябва да бъде изключително здрава, устойчива, да търпи лесна поддръжка и не на последно място да изглежда стилно и елегантно. Сред най-предпочитаните видове тапицерии за диван са: флок, велур, кадифе, кожа и жакард.

Дамаска флок

Флокът е плат на памучна основа, комбинирана с полиестерни влакна. Усещането при допир на дамаска флок е изключително приятно. Този вид тапицерия за диван е сред най-добрия избор, който можете да направите. Единствените недостатъци са по-високата цена и склонността да абсорбира миризми. От друга страна флокът крие в себе си редица предимства:  лесен за почистване,  не привлича домашния прах, притежава и огнеупорни свойства.

Велур за тапицери

Велурът се произвежда на естествена основа и има не само атрактивен външен вид, но и кадифена текстура. Велурът за тапицерии е топ избор, който можете да направите поради високата здравина и устойчивост, много трудно може да се деформира, а осигурява страхотен комфорт.

Дамаска Кадифе

Ако изберете тапицерия за диван от кадифе ще внесете ненадминат стил и усещане за лукс във вашия хол. Кадифето е материал, който е изработен от памук, но често и с примеси на еластан или полиестер. Минусът обаче при този избор е, че се нуждае от внимателна поддръжка и много лесно и бързо се износва.

Дамаска Жакард

Жакардът е изключително издръжлива материя, която се произвежда на стан, с помощта на жакардова машина. Дамаската Жакард наподобява гоблен с по-фини влакна. Този тип дамаска е един от най-скъпите видове, като най-често се предпочита от по-богатите хора, за да подчертаят статуса си. Състава му е от изкуствени и естествени влакна и се класифицира, като екологично чист и достатъчно издръжлив материал.

Кожена дамаска

Кожената дамаска си остава сред най-популярният вид тапицерия за мека мебел. Този материал е обичан от мнозина заради неговата издръжливост, устойчивост на влага и лесна поддръжка. Естествената кожа се отличава с високата си цена, но производителите днес предлагат много от нейните заместители, които по външен вид и свойства не са по-лоши от оригинала.