гаражна врата

Съвети при избор на гаражна врата

Всяка къща, жилищна кооперация или индустриална сграда се нуждае от качествена, сигурна и надеждна гаражна врата. Ако имате нужда от гаражна врата трябва да обърнете внимание на няколко неща – дали гаражът е самостоятелна постройка или е част от жилището, дали е гараж за един автомобил или за два, от какви материали трябва да бъдат изработени вратите и други. Преди да инсталирате портата, се поръчва проект, определят се размерите, конструктивните особености, проектните характеристики, параметрите на автоматизацията, допълнителното оборудване и други. Безопасността, надеждността и качеството на гаражната врата са показатели, които не трябва да пренебрегвате.

Видове гаражни врати

Съществуват четири основни вида гаражни врати – двукрили врати на панти, ролетни врати, махови врати и секционни врати. Ето и някои основни фактори, които трябва да вземете предвид при избора на един от тези видове освен цената: преценете кои характеристики са ви важни – външният вид на съоръжението, възможност за изработка с индивидуални размери, защита срещу взлом, шумоизолация и съпротивление срещу вятър, възможност за автоматизация, странични отстояния, необходимо разстояние над отвора, пред и зад него, необходимост от поддръжка и бързина на монтажа.
Двукрилите врати са по-уязвими при силен вятър и е по-трудна за автоматизация. Маховите врати се монтират бързо и са надеждни, но се предлагат с фиксирани размери, които не търпят корекции. Ролетните врати – компактни са и не заемат място зад и пред отвора на гаража. Произвеждат се винаги в индивидуални размери, но се нуждаят от място над отвора. Секционните врати са с отлична шумо- и термоизолация и влагоустойчивост., надеждни са срещу взлом и имат възможност за всевъзможен дизайн.

Когато гледате предната външност, гаражната врата трябва да се слее с останалата част от къщата.
Разходите за енергия са съображение за бюджета на всеки собственик на жилище, но много собственици пренебрегват въздействието, което изолираната гаражна врата може да има върху разходите за енергия и комфорта.