лепене на плочки

Съвети при лепене на плочки

Дошло е време да актуализирате подовата настилка у дома, решили сте, че искате да заложите на нещо по-издръжливо, което да Ви спести повторна смяна след 2-3 години – инсталирането на плочки ще Ви свърши чудесна работа за тази цел. Процедурата по редене на плочки може да се окаже трудна задача, затова ние от Супер Къртачи решихме да Ви дадем няколко съвета при лепене на плочки в банята или кухнята.

Правилно редене на плочки

Собственоръчното редене на плочки може да Ви спести много средства, но може и да навлече много главоболия, ако не сте убедени какво правите.

Като за начало е необходимо да изравните пода, използвайте нивелир и проверете нивото дали е едно и също по цялата площ. Ако забележите, че има разминаване в нивата на пода е необходимо да го изравните. Изравняване на пода става посредством саморазливна смес. Ключът към успеха е да получите правилен вискозитет. Сместа трябва да е достатъчно течна, за да може гравитацията да я разлее така, че да се изравни пода.

След, като вече сте оправили проблема с неравностите по пода, преминете към смесването на фугиращия разтвор, след което го оставете да престои 10 минути, за да сте сигурни че е успял да се разтвори добре.

Следващата стъпка, която трябва да предприемете е да изберете начина, по-който ще залепите плочките. Това зависи от големината, формата и цветовете им. Съветваме Ви да започнете с редене на сухо, за да добиете представа кое как ще позиционирате. Имате избор за подреждането на плочки, можете да използвате три метода и това са: успоредно, по диагонал и рибена кост (комбинация от малки и големи).

За да успеете да наредите плочките правилно е необходимо да маркирате с ръководни рамкиращи линии, които ще Ви помогнат изключително много в успешното и правилно редене на плочки.

Видове плочки

Има няколко основни вида плочки по състав: гранитогрес, теракот и фаянс.

Избор на гранитогрес

Гранитогресът може да се използва, както за подови, така и за стенни облицовки и е идеалното решение за места с голям трафик, със значително физико-химическо натоварване. Той се получава при смесване на еднородни компоненти, пясък и други елементи. Плочки от гранитогрес се характеризират с голямо цветово разнообразие. Те са подходящи, както за сухи, така и за мокри или влажни помещения. Огромната гама от цветове, размери, повърхности дава възможност за широк избор от решения, комбинации и приложения за архитекти и дизайнери.

Избор на теракот

Теракота е естествен материал, който се използва в широк спектър от приложения. Теракота е силен, издръжлив материал, който също е естествено устойчив на мухъл и бактерии. Тези плочки могат да издържат десетилетия, когато са инсталирани правилно.

Избор на фаянсови плочки

Фаянсовите плочки са не само издръжливи, те могат да бъдат оформени в сложни и детайлни форми. Те са в пъти по-предпочитани поради ниската си цена, спрямо гранитогреса. По магазините се предлага изключително голямо разнообразие на фаянсови плочки, като в зависимост от Вашите предпочитания и бюджет, можете да избирате между най-често италиански фаянскови плочки, испански и български фаянсови плочки.