вътрешна изолация

Фибран или стиропор – кое да избера

При изграждането или ремонтирането на къща въпросът каква изолация да изберете е изключително важен. Тъй като енергийните разходи за отопление и охлаждане продължават да ескалират, търсенето на по-евтино и същевременно с това и по-ефективна изолация е от съществено значение. Как работи изолацията? Изолацията се противопоставя на преноса на топлина от топли зони към по-хладни. Въпросът между това кой материал да изберем – фибран или стиропор е винаги актуален, тъй като различните майстори имат и различни доводи по въпроса…
С толкова много видове изолация и понякога противоречива информация за безопасността на изолационните материали, жизненоважно е да се претеглят плюсовете и минусите при избора между фибран или стиропор.

Фибран – важна информация

Мнозина смятат, че изолацията от фибран сама по себе си е опасен материал заради проучвания от преди няколко години, определящи го като вероятно канцерогенен. Въпреки това фибранът е премахнат от списъка с възможни канцерогени през 2001 г. Изолацията с фибран може да доведе до появата на токсична плесен. Когато изолационният продукт не е устойчив на влага, е по-вероятно да я задържа и да се повреди с течение на времето, което ще намали неговата ефективност. Освен това чрез задържане на влага се образува среда, в която могат да се развият мухъл и бактерии, които може да причини множество здравословни проблеми. Стиропорът е за предпочитане за по-влажен климат. И двата вида изолации трябва да бъдат проверени за безопасност след инсталация.

Сравнение на фибран със стиропор

Фибран или стиропор – кое да избера? Ако това е въпрос, който често изниква в съзнанието ви, то трябва да прецените нивото на ефективност на двата материала. И фибранът, и стиропорът осигуряват добра топлопроводимост. Но намалената топлинна способност при повишени температури е един пример за това как тези изолации се различават. Важно е да имате предид, че при температура от 73 градуса стиропорът започва да омеква, което ще намали топлинните му характеристики. При 100 градуса започва да се топи и капе, което може да доведе до пълна загуба на топлинна ефективност на изолацията. При определени условия, материалът се възпламенява, когато е изложен на открит пламък. Освен това при горенето му се образува тежък черен дим, който съдържа в себе си вредни газове. Обратно, фибранът е по-малко твърд материал, което го прави и по-гъвкав при високи температури. Този вид изолация обикновено започва да омеква между 93-98 градуса.

Съществуват фундаментални разлики между фибран и стиропор по отношение на устойчивостта на проникване на влагата. Затворената клетъчна структура на фибрана го прави по-устойчив на вода.

Какво се правят фибранът и стиропорът

„Зеленият рейтинг“ на сградата също е от значение за избора на изолация. И двата материала имат зелени характеристики, важно е обаче да се има предвид разпенващият агент, който е използван за създаването им. Стиропорът се произвежда от пентан, който има много нисък потенциал за влияние върху глобалното затопляне. От своя страна, фибранът има по-висок такъв показател. Стиропорът може да се счита за подходящ избор за проекти за зелени сгради, тъй като предлага екологичните предимства на енергийната ефективност, рециклируемо съдържание, устойчивост на мухъл. Приложението му намалява отпадъците на строителната площадка, така и разходите за труд по време на монтажа.

И фибранът, и стиропорът са ефективни форми на външна изолация на стени. Ясното разбиране на различията между материалите е от съществено значение за избора на един от тях при строителството. Избраната изолация вероятно ще бъде в експлоатация десетилетия наред, тъй като подмяната й може да бъде доста скъпо начинание. Така че преценете предимствата и недостатъците на двата варианта и направете най-добрия избор спрямо вашите желания и спецификации на обекта.