Шумоизолация на стени, под и таван – предимства

Когато се приберем у дома, искаме да имаме спокойствие, тишина, това да бъде нашето място за пълноценно възстановяване и почивка. Но какво се получава често? Точно когато решим да се отпуснем в блажен следобеден сън, съседското дете започва да рита топка или съседът се залавя с поредния от безкрайната си серия ремонти. Така бленуваният почивен ден и мързелив следобед се превръща в игра на нерви, желание да скочим и да избягаме от вкъщи и усещане, че цялата шумотевица на света е във Вашия дом.

Всеки ще познае себе си в тази ситуация. И си мислим, че щом живеем в жилищен блок и не избираме съседите си, сме обречени да бъдем цял живот подвластни на техните шумни занимания.

Но се оказва, че не е съвсем така. Ако вземем навременни мерки, лесно и сравнително евтино ще решим този проблем. И не, няма нужда да купуваме ново жилище. Просто трябва да монтирате шумоизолация на стени, под и таван.

Когато мислите за шумоизолация, важно е да си изясним дали се опитвате да блокирате шума или звука – например от озвучителния ремонт на Вашия съсед или дали да подобрим качеството на звука в дадено пространство, като звукозаписно студио или домашно кино.

Звукоизолационните материали, блокират шума минаващ през стени, под и таван. Те могат да бъдат както твърди, тежки и дебели, така и гъвкави материали, които отразяват шума.

Предимства на шумоизолация

Шумоизолиращите материали и методите подобряващи качеството на звука в една стая са обикновено порести, леки и меки на допир – панелите от пяна са позната форма. Тъй като често се нанасят върху повърхностите като завършващ материал, те се предлагат в най-различни цветове и стилове.

Предимствата, способността и качеството на шумоизолацията на стена, под или таван се измерва чрез класа на звуков клас на предаване на звука (STC), докато поглъщането на звука се измерва чрез рейтинг на коефициента на намаляване на шума (NRC) или средно ниво на звукопоглъщане (SAA). И в двата случая, колкото по-висока е оценката, толкова по-ефективен е продуктът.

Шумоизолиращи материали

За да заглушите ехото и вибрациите, които причиняват шум, можете да монтирате шумоизолация от меки повърхности и материали. В обикновена стая тези материали включват килими, подплатени завеси и мека мебел. Ако искате да сведете до минимум звука и да направите истински качествена шумоизолация на стените, пода и тавана, избягвайте твърди материали като твърда дървесина, плочки и ламинати.

Наред с това може да използвате и шумоизолиращи материали като акустична пяна, които също могат значително да подобрят качеството на звука в една стая. Обикновено порести, леки и меки на допир шумоизолиращи материали спират шума вътре в помещенията и се използват за домашно кино, музикална стая или звукозаписно студио. Те работят чудесно, за да омекотят заглушат звука в шумна кухня или стая за отдих.

Сред материалите, които може да използвате са още метални стенни шипове, дебел слой гипсокартон, масивните винилови бариери, шперплат и много други.