запалена камина

8 неща, които не трябва да изгаряте в камината

Есента започна да отстъпва място на приближаваща зима, а с наближаването на студа, малко по-малко започнахме да подпалваме камините у дома. За много от нас може да е изкушаващо да изхрълим ненужните предмети в камината, но дали е безопасно. Днес ние от Суперкъртачи решихме да ви запознаем малко по-подробно с това какво не трябва да изгаряме в домашната камина.

Мокро дърво

Мократа дървесина произвежда повече дим от сухата дървесина. Това от своя страна може да доведе до натрупване на опасен креозот по стените на комина. Затова – изгаряйте единствено суха дървесина.

Растения

Може да бъде доста изкушаващо да изхвърлите изсъхналите растения в камината, биха били страхотна разпалка, нали? Е някои растения като отровния бръшлян, отровна смрадлика и отровен дъб могат да причинят страхотни алергични реакции при самото изгаряне. Със сигурност това би било последното нещо, което желаете за Вашето семейство.

Обработена дървесина

Тъй като боядисаната дървесина може да съдържа опасни, токсични химикали, които се отделят при изгаряне, пазете ги от камината. Тези химикали не само могат да подразнят белите дробове, очите и кожата, но могат и да повредят вътрешността на Вашата камина.

Коледнa елхa

Изглежда абсолютно логично и безпроблемно бихме се отървали от изсъхналото коледно дърво, като го изгорим в камината. Но вечнозелените дървета могат да съдържат високи нива на смола, която може да изгори доста бързо и да доведе до пожар в комина.

Пластмаса

Няма значение какъв вид пластмаса е – торбички, опаковки, бутилки – никога не ги изхвърляйте в камината. При горена, пластмасата отделя вредни химикали, които могат да бъдат изключително опасни за Вашето здраве.

Картони

Може да бъде доста изкушаващо да изхвърлите стари документи, опаковъчни хартии или картонени кутии от пица в камината, но хартията с цветен печат трябва да се държи на страна от огъня. Това е така, защото боята може да отдели токсични газове при изгаряне.

Дървени въглища

Използвайте продукти от дървени въглища във вашата скара за барбекю, но дръжте настрана от камината. Когато изгаряте въглища, се отделя въглероден диоксид във въздуха, а това е навярно последното нещо, което желаете за Вашия дом.

Пожароускорители

Никога не използвайте пожароускорители, като бензин, керосин, за да запалите Вашата камина. Този ускорители могат да образуват доста сериозен пламък, който да доведе до пожар, твърде горещ за Вашата камина и комин. Най-добре е да използвате тези методи за запалване извън дома си.